Özgün Yemek Tarifleri

Yemek, Mutfak ve Gıda Terimleri Sözlüğü

Açıklamalı yemek, mutfak ve gıda sözlüğü

Çentikleme (Yöresel Tanım) Nedir?

Bıçak vasıtasıyla dikey ve yatay vuruşlar yaparak ufak parçalara bölmek.

Çentmek Nedir?

Sebze yada meyveleri bıçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik doğramak.

Çeşni Nedir?

Yemeklerde farklı tat ve aromalar elde etmek için kullanılan baharat veya baharat karışıml... devamı

Çevirmek Nedir?

1- Sebze için; sebzeleri aynı boyda kesip yontarak düzgün ve süslü şekil verme usulü. 2- ... devamı

Çırçırgan Nedir?

Dikenli bir çalı türüdür. Meyveleri sarı ve turuncu renklidir. Olgunlaşan meyveleri çiğ ol... devamı

Çırpma Nedir?

Çatal, kaşık, çırpma teli vb. yardımıyla, çırpılacak malzemeyi, havada daireler çizdirip, ... devamı

Çırpma Kabı Nedir?

Çırpma işleminin kolayca yapıldığı ve çırpma işi için özel olarak tasarlanmış metal kap ve... devamı

Çilav Nedir?

İran pirinci ile yapılan ve genellikle üzerinde et ile servis edilen bir tür pilav.

Çipa (Yöresel Tanım) Nedir?

Bahçe.

Çiprek Nedir?

Taze fasulyede veya bazı sebzelerde bulunan lifli kısım, pişmeyerek ağıza gelir (kılçık).... devamı

Çir (Yöresel Tanım) Nedir?

Kuru kayısı veya zerdali.

Çiriş (Yöresel Tanım) Nedir?

Baharda kar kalktıktan sonra ilk yetişen yabani sebzedir. Pırasanın ufağına denir.

Çortutu (Yöresel Tanım) Nedir?

Şalgam.

Çöğen Suyu Nedir?

Tahin helvasının yapımında kullanılır. Çöğen suyu helvanın yağlı kısmı ile sulu olan kısmı... devamı

Çölyak Hastalığı Nedir?

Gluten intoleransı. İnsan vücudunun buğday proteini gluteni sindirememesi durumudur.

Çördük Nedir?

Sarı çiçekli, keskin kokulu bir bitkidir. Turşulara lezzet ve koku vermek için kullanılır.... devamı

Çörekotu Nedir?

Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir. Salatalarda da çörekotu kullanılab... devamı

Çuşka Nedir?

Kırmızı küt burunlu, yuvarlakça çok acı biber.

Dağ Reyhanı Nedir?

Yaprakları keskin kokuludur. Yemeklerde ve tarhana çorbasında kullanılır. Çay olarak da iç... devamı

Dağlama Nedir?

Sarı çiçekli bir bitkidir. Çiçek açmadan önce toplanır, haşlanarak salatası yapılır.... devamı

Damla Çikolata Nedir?

Nohut büyüklüğünde taneler halinde satılan ve pastacılık işlerinde kullanılan çikolata tür... devamı

Dana Fon Ju Nedir?

Kahverengi sosu yarıya çektirilerek yapılan ana soslardan biri.

Dana Fond Nedir?

Dana kemiği ve aromatik(hoş kokulu) maddelerle yapılan ana sos. Kahverengi veya beyaz bir... devamı

Dana Madalyon Nedir?

Dana bonfileden kesilmiş 1 santim kalınlığında bonfile parçaları.

Darı Fülfül Nedir?

4-6 santim, koni biçiminde, açık esmer renkli, yakıcı ve keskin lezzetli olan meyveler.... devamı

Darıfülfül Nedir?

4-8 cm uzunluğunda olan, doğu Hint adalarında yabani olarak yetişen kendine has esansiyel ... devamı

Defne Nedir?

Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıc... devamı

Deglasaj (Deglacage) Nedir?

1. Pişme kabının dibine akarak yapışan maddeyi bir sıvı (su, et suyu, şarap) ile sulandırm... devamı

Diğer Sayfalar

İlk Sayfa ... 6 7 [8]9 10 ... Son Sayfa