Çılbır İçin Gerekli Malzemeler
Yumurta
1 çorba kaşığı sirke
2 diş sarımsak
1 kase yoğurt
1 çay kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı tereyağı
Çılbır Yapılışı
Tencereye bol su konur, içine 1 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı tuz konup harlı ateşte kaynatılmaya başlanır.
Sos'un hazırlanması:
Diğer tarafta samırsaklar havanda dövülüp (ya da ince rende ile rendelenir) çırpılmış yoğurda katılır. İçine tuz da katıldıktan sonra harmanlanır.
Bu sos, benmari usulü ile ılıtılıp öyle beklemeye alınır.Yada yarım saat önce dolaptan çıkarılır ılıması sağlanır.
Yumurtaların pişirilmesi:
Su kaynayınca kişi başı 1 yumuta, teker teker bir çay tabağına kırılıp suyun içine yavaşça kaydırılır. Ara ara üzerinde oluşan köpükler kevgirle toplanır.
Yumurtaların beyazları pişince yine kevgirle suyu iyice süzdürülüp bir servis tabağına alınır.
Üzerine hazırlanan yoğurtlu sos dökülür. Ufak yağ tavasında tereyağı kırmızı pulbiberle kızdırılıp üzerine dökülür.Afiyet olsun.