Özgün Yemek Tarifleri

Moleküler Gastronomi nedir, ne demek?

Moleküler Gastronomi hakkında bilgi

Moleküler Gastronomi

Gıdaların pişirilmesi aşamasında gıdalarda meydana gelen değişimleri ve bu değişimlere yol açan kimyasal reaksiyonları inceleyen bir dal. Moleküler gastronomi kimyasal maddelerle yemek yapma işi değildir. Gıdaların yapısında bulunan tat, koku, lezzet unsuru olan kimyasal maddelerin pişirme sırasında gösterdikleri farklı davranışları inceleyerek her bir madde için farklı lezzetlerin geliştirilmesini araştırır. Şöyle örneklersek daha anlaşılır olacaktır. Çikolatanın içerisinde bulunan kakao yağının sıcaklık etkisiyle birlikte verdiği lezzet ve keyif etkisi farklılık göstermektedir. Kakao yağının en lezzetli olduğu sıcaklık 35-40 °C arasındadır. Bu sıcaklıkların altında ya da üzerinde bir sıcaklıkta bir kakao yağı bize keyif ve lezzet vermez.

Benzer Kelimeler

Açıklamalı yemek, mutfak, gıda terimleri...

Mikotoksin Nedir?

Küflerin oluşturduğu yüksek toksik etkisi olan toksin maddeler.

Kuşburnu (Yöresel Tanım) Nedir?

Yabani gül ağacının meyvesi.

Melis Otu Nedir?

Salata veya taze meyveler ile kullanılır.

Caf, Au Lait (Kafeole) Nedir?

Caffe Latte'nin Fransız versiyonu.

Gıda Alerjisi Nedir?

Bazı gıdaların içerisinde doğal olarak bulunan bazı maddelerin, vücudumuza girdiklerinde v... devamı

Gıda Hassasiyeti Nedir?

Gıdaların kendi doğal yapılarından kaynaklanan ve bazı insanlarda meydana gelen sağlık sor... devamı

Islatmak Nedir?

Zor pişen kuru baklagillerin pişirme sürelerini kısaltmak için önceden su içinde bekletilm... devamı

Özemek Nedir?

Birkaç şeyi birbirine karıştırıp iyice çırparak yoğunlaşmasını sağlamak.

Tahin Nedir?

Susamın ezilmesi ile yapılan yüksek enerjili besin.

Hint Armudu Nedir?

Meyvesi şekerli ve serinletici olup, çiğ veya pişirilerek tüketilir.